V evidencii mesta je k dnešnému dňu registrovaných 3.739 psov

14.08.2012 Prešov

Prešov 14. august (TASR) - V meste Prešov je aktuálne k dnešnému dňu registrovaných 3.739 psov. Zoznam psov chovaných na území mesta sa aktualizuje denne vďaka systému, ktorý zaviedli v apríli tohto roka.
Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gatdová pripomenula, že občania majú možnosť do zoznamu nahliadnuť prostredníctvom webovej stránky http://egov.presov.sk.
Vedenie mesta je presvedčené, že rozhodnutie zverejňovať zoznamy psov je motivujúcim prvkom k tomu, aby si majitelia psov plnili svoje povinnosti voči samospráve. Systém rovnako prispieva k zvýšeniu korektnosti voči spoluobčanom a verejnej kontrole. Dôkazom správnosti rozhodnutia, má byť aj skutočnosť, že od apríla sa počet prihlásených psov zvýšil o viac ako 500.
Podľa hovorkyne, v aktuálnom zozname figuruje približne 200 plemien, pričom najviac z toho je krížencov celkom 770. Veľké zastúpenie má Nemecký ovčiak (374), Yorkshirský teriér (288) a Labradorský retriever (158). Zoznam uzatvárajú menej známe rasy: traja Samojedi a po jednom evidujú z rasy Pyrenejský horský pes a Ruskoeurópska lajka.
„Zoznam obsahuje údaje o adrese, kde je pes chovaný, číslo známky, rasu a farbu. Informácie o evidovaných psoch sú zverejňované automaticky z informačného systému radnice a sú aktualizované denne,“ uviedla Marianna Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove. Dodala, zoznam vychádza z evidencie prihlásených psov v zmysle platnej legislatívy, ktorá upravuje niektoré podmienky držania psov na území samospráv.
„V prípade, že majiteľ psa si svoje povinnosti voči mestu splní, do zoznamu psov budú následne doplnené zverejňované údaje, teda adresa, na ktorej je pes prihlásený a rasa psa,“ upozornila Hurmá.
Občania môžu psa prihlásiť do evidencie v Kancelárii prvého kontaktu MsÚ, ul. Jarková č. 26. Majitelia psov po splnení si daňovej povinnosti dostanú po predložení dokladu od úradu 500 kusov vreciek na psie exkrementy a sto kusov rukavíc.
 

Vyberte región

mark